PMDS – När man tappar lusten

Känslan av att tappa livsgnistan och allt blir grått och dystert har säkert de flesta fått kännas vid någongång. Solen kan skina, du är omgiven av kamrater och det enda du känner är denna hopplöshet. Någon frågar; “Har du gjort det ännu?” och du känner dig som den mest värdelösa personen på jorden. 
Från ingenstans börjar du gråta eller du vaknar och vet att idag kommer jag vara arg!
 
Ja, allt det där och mer känner vi av som har PMDS eller premenstruell dysforisk störning som det står för. Det innebär i stora drag att cirka 14 dagar innan mensen börjar så blir man riktigt deprimerad, får koncentrationssvårigheter och man blir mycket överkänslig. Många känner sig riktigt handikappade och vissa får svårt att umågs med folk och till och med låser sig inne under dessa perioder. 
 
Wikipedia kan du läsa mer om PMDS men här kommer ett kort utdrag: 
“Många av symtomen vid PMDD påminner om vanlig depression men skiljer sig genom det cykliska mönstret. Symtomen varar mellan 10-14 dagar varje månad och uppträder direkt efter ägglossningen. Fem till sju dagar före mensblödningen kulminerar besvären för att sedan klinga av när blödningen börjar och helt försvinna inom tre till fyra dagar. Sjukdomen kan vara mycket handikappande för de kvinnor som drabbas och innebär ofta att både familjeliv och jobb blir lidande. Livskvaliteten blir allvarligt sänkt och många har så svåra PMDD-besvär före mens att de umgås med självmordstankar.”
 
Jag har nu börjat en utredning för att sätta min medicinering rätt vilket inte heller är något som man ska ta lättvindigt på. Det tar tid och innan jag vågade söka hjälp började jag känna mig riktigt hemsk och misslyckad, men att få hjälp och bli tagen på allvar gjorde att jag vågade fortsätta min kamp mot en normal vardag.
Det är långtifrån bra och jag tappar lusten till det mesta men det är bättre. 
 
Har du samma problem eller känner du igen? Tillsammans kan vi stötta varandra
 

0 reaktion på “PMDS – När man tappar lusten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.