Amning för- och nackdelar

Amning något som är det naturligaste i världen men som ute i vardagslivet är skamfullt och snudd på syndigt. Sådant får man göra när man är hemma! Jag har som tur är inte råkat ut för några elaka kommentarer men bekväm i alla situationer har jag inte varit. I början ska ju bebisen dessutom äta ofta, det hade resulterat i att jag aldrig kom utanför dörren. Jag vet att jag inte är ensam om känna sig obekväm med det naturligaste som dessutom ger våra barn den bästa starten i livet. 
Blev till och med lite arg när jag läste om en nybliven mamma som ansåg att man kan “välja” om man ska amma. Det är en sak om det inte går eller om man försökt ett tag och det verkligen känns pest, men att inte ens försöka tycker jag är rent utsagt dåligt. 
Men självklart finns det för- och nackdelar med amning och flaskmatning och jag tänkte försöka rabbla upp några nu. 
Amning – fördel
Stärker immunförsvaret hos bebisen
Skapar närhet och trygghet
Främjar hjärnans utveckling
Maten finns tillgänglig så fort barnet behöver den
Det är billigt
Hjälper mamman att nå sin normala vikt
Amning – negativt
Barnet kan ha svårt att ta flaska
Om nummer ett sker så blir mamman mer låst
 
Flaskmata – fördel
Knyter an till både mamma och pappa (Vem som helst kan mata)
Lättare att lämna bort barnet 
Bekvämare ute att kunna ge barnet flaska när som
Mindre skrikiga barn

Flaskmata – negativt
Det är dyrt
Oftare sjuka barn
Lättare att barnet blir överviktigt senare
 
 

0 reaktion på “Amning för- och nackdelar

 1. Hej hej. Hoppas allt är bra med dig och lillskruttan!

  Tänkte faktiskt bara invända lite i din lista här då jag har en helt annan erfarenhet angående amning och flaskor.

  Äldsta grabben ammade jag. Jag kämpade i 9 månader med det, vi mådde dåligt båda två för att det var en plåga. Han var sjuk väldigt ofta och vi hade nästan eget rum på akuten. =)

  Barn 2 och 3 flaskmatade jag. Vi mådde mycket bättre, både jag och barnen.

  Barn 1 och 2 är överviktiga idag. Väldigt överviktiga medans barn 3 är näst intill underviktig.

  I snitt har nog alla tre barn varit lika sjuka under småbarnstiden, så det var ingen skillnad på amning/flaskmatning.

  Det är dock dyrare med flaskmatning än med amning, det säger sig själv. Och alla dessa idioter som hoppar på ammande mammor får mig att se rött! De borde skärpa till sig, för amning är trots allt det mest naturliga som finns. Och det borde absolut vara prio ett. Men funkar det inte så funkar det inte. Jag fick ofta höra att jag var en dålig mamma som flaskmatade 2 av mina barn, men tiderna var väl andra på 90-talet. Då SKULLE man amma, hur dåligt man än mådde av det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.